субота, 14 січня 2023 р.

ІГРИ, ЩО ВЧАТЬ ДОБРОТІ

Ігри для дітей існують найрізноманітніші: одні розвивають пам'ять, інші – мову, треті – уяву. А є ігри, що розвивають моральні якості дитини та допомагають їй відрізняти погані вчинки від добрих.


СКАРБНИЧКА ДОБРИХ СПРАВ
Виріжте з кольорового паперу кружечки або сердечка. В кінці кожного дня запропонуйте дитині покласти в «скарбничку» стільки кружечків, скільки добрих справ вона сьогодні зробила. Якщо дитина не може, допоможіть їй знайти цю добру справу навіть в найменших позитивних вчинках. Така гра буде стимулом для здійснення гарного та доброго.
ВИДАЛИТИ ЗЛІСТЬ
Дайте дитині чорні хмаринки або темні плями, запропонуйте скласти їх в мішок. При цьому спонукайте дитину розповісти, які погані вчинки були у неї сьогодні. Домовтеся, що ви складаєте вашу злість, образу або іншу негативну емоцію в цей мішок і йдете викидати її.
ЛАСКАВІ ІМЕНА
Гра колективна, яка виховує доброзичливе ставлення однієї дитини до іншої або до дорослого. Гравці повинні встати в коло. Один з учасників кидає м'яч іншому, називаючи його ласкаво на ім'я. Наприклад: Сергійку. Другий гравець кидає наступному учаснику. Виграє той, хто назвав більше ласкавих імен.
КОМПЛІМЕНТИ
Запропонуйте гравцям сісти в коло обличчям і взятися за руки. Кожен повинен сказати щось добре і приємне своєму сусідові, що сидить поруч. Той, кому призначена похвала, каже: «Дякую, мені дуже приємно». І далі він говорить комплімент наступній людині. Коли гравець або дитина не може щось сказати, дорослий повинен йому допомогти знайти потрібні слова.
ПІРАМІДА ЛЮБОВІ
Згадайте разом з дітьми про те, що всі ми щось любимо. У когось це сім'я, у когось – лялька, а деяким просто подобається морозиво. Запропонуйте дітям побудувати піраміду любові. Дорослий починає її будувати, називаючи те, що він любить, і кладе руку в центр. Потім кожен з дітей називає те, що йому подобається або викликає симпатію та кладе свою руку зверху. Таким чином, виходить ціла піраміда.

Немає коментарів:

Дописати коментар