понеділок, 30 березня 2015 р.

31 березня - день відкриття Ейфелевої вежі 
Ейфелева вежа була побудована спеціально для Всесвітньої виставки 1889 року і служила їй вхідною аркою.  Через те, що вона схожа на цвях, після виставки з'явився вислів "цвях програми".
У конкурсі інженерних проектів, що мали б визначити архітектурний вигляд майбутньої Всесвітньої виставки на честь столітнього ювілею Великої французької революції, проект Александера Густава Ейфеля став переможцем.
Будівельні роботи виконувались силами 300 робітників і тривали більше двох років, протягом яких не було жодного смертельного випадку, що було значним досягненням для того часу. Рекордним строкам зведення сприяли креслення надзвичайно високої якості з вказанням точних розмірів понад 12000 металевих деталей, для скріплення яких використовували 2,5 млн заклепок. Щоб закінчити вежу в призначений термін, Ейфель застосовував здебільшого заздалегідь виготовлені частини. Отвори для заклепок були просвердлені на намічених місцях уже заздалегідь, і дві третини від 2,5 млн заклепок були заздалегідь закріплені. Жодна із заготовлених балок не важила понад 3 тонни, що дуже полегшувало підняття металевих частин на передбачені місця.
31 березня 1889 року Александер Густав Ейфель підняв французький "триколор" на маківці Ейфелевої вежі.
Споруда мала приголомшливий і миттєвий успіх, однак творча інтелігенція Франції була обурена зухвалим проектом Ейфеля, характеризуючи її як «сміхотворну вежу, що домінує над Парижем, як гігантський фабричний комин». Відомо, що Гі де Мопассан був проти цього проекту, висловлював думку, що «протягом 20 років ми повинні будемо дивитися на відразливу тінь ненависної колони із заліза та гвинтів, що розстеляється над містом, як чорнильна пляма!» Але сам щодня обідав у Ейфелевій вежі на першому поверсі. На запитання, чому саме там, Гі де Мопассан відповідав, що це єдине місце в Парижі, звідки не видно потворної побудови Ейфеля.
За планом її повинні були демонтувати через 20 років. Однак незабаром почалася епоха радіо, і завдяки установці антен радіотелеграфу Ейфелева вежа була врятована.
Сьогодні Ейфелева вежа - архітектурна пам`ятка Парижа і символ Франції і є найвідвідуванішим туристичним об'єктом у світі.. Її щороку відвідують мільйони туристів. На вершину Ейфелевої вежі можна піднятися сходинками, їх 1792, або на ліфті, який знаходиться всередині будівлі. На Ейфелевій вежі є високий оглядовий майданчик. Звідти відкривається вид на весь Париж. У Ейфелевій вежі знаходиться ресторан, де завжди можна випити кави та з'їсти булочку. Вночі Ейфелеву вежу освітлює більше 1000 золотистих лампочок! Їх сяйво можна побачити за багато кілометрів. Висота Ейфелевої вежі більше 300 м. Ейфелева вежа важить стільки ж, скільки майже 1850 дорослих слонів.


Немає коментарів:

Дописати коментар