субота, 17 грудня 2016 р.

Щодо факту перевірки зошитів вчителем початкових класів

Лист Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН України від 11.11.2016 № 2/2-14-2401-16 надіслано для інформування та використання в роботі.
До листа Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН України додано лист МОН України від 10.11.2016 №1/12-5366 «Щодо перевірки зошитів».
Цим листом Міністерство освіти і науки України надало роз’яснення Державній аудиторській службі України щодо додаткової оплати  вчителям початкових класів за перевірку учнівських зошитів.
Необхідність відповідного роз’яснення виникла у зв’язку з тим, що наказом МОН від 19.08.2016 №1009 «Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 21.08.2013 №1222»  внесені зміни щодо орієнтовних вимог до контролю та оцінювання навчальних досягнень учнів початкової школи (скасовано фіксацію результатів оцінювання ведення зошитів y окремій колонці класного журналу).
Матеріали щодо орієнтовних вимог до контролю та оцінювання навчальних досягнень учнів початкової школи розміщено в  інформаційно-методичному збірнику «Методичний порадник: організація та зміст освітнього процесу у 2016/2017 навчальному році» на освітньому порталі КВНЗ КОР «Академія неперервної освіти».
У листі роз’яснюється, що відповідно до Закону України «Про загальну середню освіту» педагогічне навантаження вчителя ЗНЗ (незалежно від підпорядкування, типу і форми власності) – це час, призначений для здійснення навчально-виховного процесу.
Також у листі-роз’ясненні зазначено, що педагогічне навантаження вчителя поєднує 18 навчальних годин протягом навчального тижня, які становлять тарифну ставку, та інші види педагогічної діяльності в такому співвідношенні до тарифної ставки:
  • класне керівництво – 20-25 відсотків,
  • перевірка зошитів – 10-20 відсотків тощо.
Наказом МОН України від 15.04.1993 №102 «Про затвердження інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти», зі змінами, в редакції від 30.06.2007, встановлено, що вчителям І-ІV класів ЗНЗ та шкіл-інтернатів усіх типів і найменувань за перевірку зошитів учнів провадиться додаткова оплата в розмірі 15% ставки заробітної плати.
Ця доплата провадиться основному вчителеві незалежно від навантаження.
Таким чином, факт перевірки зошитів учителем підтверджується виставлянням поточних оцінок у зошитах, а не в окремій колонці класного журналу.
Міністерство освіти і науки звертається з проханням до голови Державної аудиторської служби Гаврилової Лідії Володимирівни врахувати вищезазначені зміни у найкоротший термін та повідомити структурні підрозділи, підпорядковані Державній аудиторській службі України, а також Міністерство  освіти і науки України.
Відповідне повідомлення «До відома керівників загальноосвітніх навчальних закладів, методистів регіональних служб, які координують роботу вчителів початкових класів» підготовлено та розміщено відділом початкової освіти на освітньому порталі КВНЗ КОР «Академія неперервної освіти».

Немає коментарів:

Дописати коментар