суботу, 23 березня 2019 р.

Корисний вплив читання та як допомогти дитині читати швидше

Існує безліч продуктів, медикаментів та вправ для покращення пам’яті та й на сьогоднішній день найефективнішим та найдешевшим є читання.

Читання живить мозок. Людей, які багато читають завжди можна пізнати по манері спілкування та шаленій кількості креативних ідей.
Найбільш помітний вплив від читання відбувається у відділі, пов’язаному з мовним сприйняттям, – лівої скроневої кори. Обробка письмового тексту – від букв до слів, від речень до тексту – активує нейрони, які починають передавати нову інформацію. Те ж саме відбувається і при сприйнятті усного мовлення, але сама природа читання змушує мозок працювати більше і краще.
Позитивний ефект від читання спостерігається впродовж певного часу. Одні тривають декілька хвилин, інші декілька днів.
Ви скажете, немає нічого дивного, що читання розвиває мовний відділ мозку. Але читання також стимулює відділ, відповідальний за моторику, – центральну борозну!
Справа в тому, що мозок – той ще актор. Коли ви читаєте про якусь фізичну дію, активуються нейрони, відповідальні за це діяння. Нехай ви і не скачете на коні, читаючи який-небудь вестерн, але ваш мозок поводиться так, немов це відбувається насправді.
Читання – користь для всього мозку, а не тільки для скроневої частки, задіяної при читанні.
Вчені прийшли до висновку, що мозок дітей почав перебудовуватися. Тому так важливо розвивати здатність до уважного, пильного читання. Виходить зачароване коло: без постійного тренування «читальних м’язів» мозок втрачає здатність керувати складними процесами, що забезпечують здатність до уважного читання. Звичайно, є дуже просте рішення: вимкніть телефон і комп’ютер, виділіть собі годину або дві і просто читайте!
Більш дорослій дитині легше пояснити користь від читання та невеличкими хитрощами посадити за книжку, а от що роботи з малими дітьми. Особливо коли вони читають погано (поки що) та соромляться.
Ми пропонуємо нескладні вправи, для батьків та вихователів дитячих садочків. Вони допоможуть вашій дитині навчитися швидко читати, а головне – зацікавлять книжками. В майбутньому Вам не змушувати дитину читати.
Вправа перша:
Завдання: за окремим фрагментом слова здогадатися, якою є його інша частина. Для цього потрібно написати 5-10 слів на паперових листках та розрізати їх на половинки. Перемішайте і запропонуйте дитині скласти з цих елементів слова. 
Вправа друга:
Ця вправа передбачає спільне читання дитини з дорослим. Оберіть сторінку з книги та відзначте початок тексту. Читайте його про себе, водячи рядками, які ви читаєте, пальцем. Завдання дитини – паралельно читати той самий текст, але вголос, слідкуючи за рухом вашого пальця. Таким чином дитина буде “підлаштовуватися” під швидкість вашого пальця – тобто вашого ритму читання. 
Вправа третя:
Виберіть текст, який дитина буде читати протягом однієї хвилини. Як тільки час спливе – скажіть “Стоп!”. Позначте місце у тексті, на якому учень зупинився. Повторіть читання спочатку, знову засікаючи одну хвилину. За другим разом обсяг тексту буде більшим. Ця вправа дає змогу відразу побачити результат, і це надзвичайно мотивує учня ще більше удосконалювати свої навички читання.
Вправа четверта:
Дитина кладе руки на коліна, перед нею книга з текстом. Після вашої команди “Стрибок!” дитина починає читати. Команда “Зупинка!” – означає вимогу зупинитися, підняти голову, заплющити очі та кілька секунд відпочити. Після команди “Стрибок!” учень очима має знайти у книзі місце, на якому зупинився, та продовжити читання. 
Джерело: https://intboard.com.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар