вівторок, 14 серпня 2018 р.

Перший урок у 4 класі: Україна - це я. Україна - це ми

Тема: Україна – це я. Україна – це ми.
Мета: сприяти усвідомленню учнями своєї приналежності до української нації, українського народу; викликати в учнів зацікавленість історією свого народу, постатями видатних українців, які є гордістю, славою та духовним надбанням нації; формувати в учнів почуття особистої відповідальності та гордості за долю своєї держави та українського народу, ціннісне ставлення до суспільства, мови, сім’ї, самого себе; виховувати в учнів патріотичні почуття, національну свідомість; викликати прагнення  бути справжнім патріотом рідної землі.
Обладнання: ватман із контурним зображенням дерева; портрети видатних українців, фотографії учнів, презентація
                                                                                                  Епіграф:
«Он де, люде, наша слава, слава України!»
Т. Г. Шевченко
Хід уроку
1.      Створення емоційного настрою. Повідомлення теми та мети заходу.
(Учитель читає вірш, останнє слово у строфі говорять усі разом)
У ріднім краю зелен гай шумить
я знати рад, про що він мріє спить
Я слухав, чув, як кожна деревина
Шуміла ніжне слово : Україна
О, Боже, дай повік любити край,
де квітка, пташка і зелений гай
де кожна вірна тій землі дитина
живе єдиним словом : Україна
-          Вже традиційно кожний навчальний рік ми починаємо уроком, присвяченим нашій рідній неньці-Україні. Тема нашого уроку: « Україна – це я. Україна – це ми».
-           Наша країна пройшла довгий тернистий шлях до свободи та незалежності. Багато подій відбулося в історії становлення держави. А кожну подію творять люди. Люди, які своєю справою, кожним словом, крок за кроком допомагали Україні, молодій державі, знайти своє місце у світовому співтоваристві.
-          Сьогодні на уроці ми пригадаємо постаті великих людей, які прославили Україну; з'ясуємо, хто із сучасників творить новітню історію нашої держави; а також  спробуємо визначити своє місце в долі нашої Вітчизни.
-          Епіграфом нашого уроку служитимуть слова Тараса Шевченка: «Он де, люде, наша слава, слава України!»
2.      Перегляд презентації «Славетні українці»
Багата славетними іменами та подіями українська історія. Нашими національними символами є прадавні першокнязі київські та їхні нащадки: княгиня Ольга, князі Володимир Великий та Ярослав Мудрий.
Княгиня Ольга однією з перших прийняла християнство. Правління Ольги було вирішальним поворотом в історії Київської Русі.
Князь Володимир Великий  був видатним державним діячем і полководцем, одним із засновників Давньоруської держави. Він увійшов в історію і як Володимир Хреститель, що запровадив на Русі християнство, зробив його офіційно релігією в Київській державі. 
Князь Ярослав Мудрий  заснував бібліотеку й архів при Софійському соборі. Там же було засновано школу для «книжкового навчання». При Ярославі були засновані перші монастирі, зокрема Києво-Печерський, які стали осередками культури.
Часи Ярослава Мудрого увійшли в історію України як період розквіту Руської Землі, піднесення її економічної і політичної могутності, поширення християнської віри, її світогляду, становлення в країні цивілізованого суспільства.

Богдан Хмельницький – визначний український політичний і державний діяч, полководець, гетьман України. Засновник Української Козацької держави.
За час свого гетьманування Б. Хмельницький запровадив ефективну податкову систему, збирався налагодити карбування власних грошей, встановив і підтримував дипломатичні стосунки з багатьма країнами Європи 
Іван Мазепа - Метою Мазепи як гетьмана  було об'єднання козацьких земель. З метою оборони південних кордонів побудував фортеці на півдні України. Мазепа вперше поставив особу гетьмана на рівень державного володаря
Михайло Грушевський – учений, педагог, історик,  громадський і політичний діяч.
Григорій Сковорода – український  просвітитель-гуманіст, філософ, поет, педагог.   Одстоював права людської особистості в кожній людині.
Тарас Шевченко – класик української літератури, національна гордість українського народу. Великий Кобзар.
 Іван Франко - надзвичайно працьовитий, Франко виявив себе на багатьох ділянках української культури. Нерідко Івана Франка називають титаном праці. Був поетом, перекладачем, критиком, істориком літератури.  Сюжети для творів Франко черпав з життя і боротьби рідного народу.

Леся Українка –
українська письменниця, перекладач, культурний діяч. Також працювала в ділянці фольклористики (220 народних мелодій записано з її голосу) і брала активну участь в українському національному русі.
Соломія КрушельницькаЗа життя Соломія Крушельницька була визнана найвидатнішою співачкою світу. Успіхи С. Крушельницької на оперних сценах світу були успіхами і визнанням української музики й мистецтва.
Катерина Білокур  Живописець. Нею написані такі картини: «Квіти увечорі», «Декоративне панно»,  «Жар-колос», «Жоржини», «Рожі і троянди», «Осінь», портрети та автопортрети.
 Коли 1954 року всесвітньо відомий маестро Пабло Пікассо побачив на міжнародній виставці в Парижі картини Катерини Білокур, кажуть, що він довго стояв біля них, мов загіпнотизований, а потім назвав її геніальною й порівняв із Серафін Луїз із міста Санлі, відомою художницею, що вславилася в наївному мистецтві й також малювала квіти. І додав: «Якби в нас була такого рівня художниця, ми змусили б світ заговорити про неї». 
Сергій  Корольов –вчений   у галузі ракетобудування та космонавтики. Основоположник практичної космонавтики. Конструктор перших штучних супутників Землі   космічних кораблів.
Олег Антонов  Гордістю України є сучасні літаки «Антей», «Руслан», «Мрія», їх розробило конструкторське бюро Олега Антонова. Це від його імені українські літаки називаються «Анами»: і маленький трудівник АН-2, і велетень АН-22 - «Антей», і багато інших. 
Василь Сухомлинський – видатний педагог-гуманіст. Учитель вчителів.Педагогічні твори           В.Сухомлинського видані 53-а мовами світу.
Микола Амосов  Багатьом людям врятовано життя завдяки науковим працям академіка Миколи Амосова. В інституті, який він створив, проводять найскладніші операції на серці. 
Євген Патон  В Україні добре знають Євгена Патона. Його ім'ям названо міст через Дніпро, що в Києві. Цей міст уперше у світі збудований методом електрозварювання (завдяки науковим винаходам Євгена Патона). Син Євгена Патона – Борис Патон також працює в галузі металургії. Його наукові дослідження заклали основи космічного зварювання. Ось які славетні академіки, батько і син. 
3.      Оформлення «Дерева слави»
-          Перед нами – Древо слави України. Кого ж з видатних українців ви запам’ятали і готові розмістити портрети на цьому дереві?
(Учні пригадують та прикріплюють портрети до Дерева Слави)
4.      Робота в групах. Вправа «Порадимося з великими»: Учитель об’єднує учнів у групи. Далі групам пропонуються цитати видатних людей. Думка, висловлена в цитаті, має бути прокоментована учасниками групи, які  обов’язково пояснюють своє бачення авторського твердження, аргументують власну позицію.

Кожному мила своя сторона. Г. Сковорода
Я знаю вас, нащадки запорожців! Я вірю вам і кланяюсь чолом. Дивлюсь на вас – і вірою займаюсь, І б’ю своїм поламаним крилом» (Олександр Олесь).

І оживе добра слава, слава України. Т. Шевченко
Вітчизна – це не хтось і десь, Я — теж Вітчизна. І. Світличний
Ще не вмерла України і слава, і воля... П. Чубинський
5.      Повідомлення учнів про видатних українців сучасності.
(Учні називають імена та коротку інформацію, прикріплюють фотографії видатних сучасників до Дерева Слави)
Сергій Бубка – легкоатлет, багаторазовий чемпіон та рекордсмен світу, Європи, Олімпійських ігор зі стрибків у висоту із жердиною.
Андрій Шевченко – український футболіст, виступав за київське «Динамо» і національну збірну України. Заслужений майстер спорту.
Володимир і Віталій Кличко – видатні боксери. Володимир – чемпіон світу, Віталій – чемпіон України.
Руслана Лижичко – українська співачка. Переможниця Євробачення.
Леонід Каденюк – перший український космонавт.
Василь Вірастюк – найсильніша людина в світі, заслужений майстер спорту України.
Ліля Підкопаєва- гімнастка, заслужений майстер спорту, суддя міжнародної категорії. Організувала регулярний турнір з гімнастики «Золота лілія».   
Яна Клочкова – українська плавчиха, чотирикратна олімпійська чемпіонка.   
Ксенія Симонова – художниця, працює в жанрі пісочної анімації. Переможниця у телешоу «Україна має талант»
Богдан Ступка – найвідоміший актор. Зіграв більше 100 ролей у кіно.
6.      Бесіда з учнями про особистий внесок кожного в розквіт держави.
-          Ось скільки видатних постатей минулого України та сучасності ми назвали. На вашу думку, чи всіх людей ми назвали, які прославили чи прославляють нині нашу Вітчизну?
-          Так, звичайно. Ще багато є людей, які своєю працею, своїми вчинками звеличують  своє імя і Україну.
-          Чи хотіли б ви, щоб і ваше імя могли назвати нащадки? Що для цього потрібно зробити?
-          У вас на партах лежать ваші фото. На білому тлі напишіть, щоб ви хотіли пообіцяти нашій Україні.
(Учні пишуть обіцянку, зачитують та прикріплюють до Дерева Слави) 
Живи, Україно, славетна земля,
живи, Україно, живи, незалежна
соборна держава, ти наше життя!
І щире бажання, і радість безмежна.
Ведуть нас вперед, за нове майбуття,
Дніпро і
Карпати, степи стародавні,
І Чорного моря хвиляста краса,
Вони ще побачать діла наші славні,
Бо воля народна здійснить чудеса!
7.      Заключне слово.
У І ст. н.е. римський державний діяч, філософ Луцій Сенека на публічному виступі сказав: «Люблять Батьківщину не за те, що вона велика, а за те, що вона – твоя». Тож любімо нашу Україну, бережімо її і все, що з нею пов’язане, прославляймо її своїми добрими справами. І тоді кожен з вас зможе з гордістю сказати, що Україна – це я, Україна – це ми.

P. S. Портрети  видатних діячів розміщуємо на дкркві поступово знизу вгору: історичні постаті - коріння, сучасники - середина дерева, учні - гілля, як символ гідної зміни. Імена видатних особистостей вчитель добирає за власним уподобанням. Портрети сучасників також готує вчитель. Якщо портрета немає, то можна швидко просто написати ім'я цього діяча.

Немає коментарів:

Дописати коментар