неділя, 12 серпня 2018 р.

Самолікбез про форми організації свята


Нікому не секрет, що наша мова постійно поповнюється новими, і часто малозрозумілими, словами. Так, готуючись до професійної діяльності, можна обрати професію типу маркетолог, менеджер, андеррайтер, аніматор, джобер, дистриб’ютор, сейлзмен тощо. І дуже часто ми не зможемо відразу пояснити, чим же займаються люди цих професій.
Ось так, ганяючись за модою, ми і в освіті впроваджуємо нові підходи, технології, методи та форми роботи, вишукуємо нові назви, адаптуємо до шкільних умов. Так і з’являються брейн-ринги, квести, вікенди та інші форми роботи.
А керівництво все нагадує про застосування нових інтерактивних форм. Черговий такий наказ, взятий з просторів Інтернету, в останньому абзаці чітко вказує: «…Звертаємо увагу на доцільність проведення у День знань урочистостей в інтерактивних формах (ігри-квести, освітні івенти, коворкінги, творчі майстерні, батли, флешмоби, арт-перфоманси, челленджі, ін.) у співпраці з батьками учнів».
Саме згадані в наказі інтерактивні форми і змусили влаштувати такий собі самолікбез. Отже,

Квест (від англ. quest - пошук, пошуки послідовне виконання заздалегідь підготовлених завдань командами або окремими гравцями.пригод) - аматорське спортивно-інтелектуальне змагання, основою якого є послідовне виконання заздалегідь підготовлених завдань командами або окремими гравцями.

Батл – це баталія, змагання між танцюристами або ж реперами. Мета батла – показати свою перевагу над суперником. Особливо ефективні батли, які проводяться в публічних місцях перед публікою, як засобу підняття власного рейтингу.

Флешмо́б - це несподівана поява групи людей в заздалегідь запланованому місці для художнього виступу або іншої акції. Після закінчення запланованої акції її учасники розчиняються в натовпі перехожих людей, що і викликає ефект раптовості. Принципи флешмобу:
1. Відсутність будь-яких фінансових цілей.
2. Учасники під час акції ніяк не повинні показувати, що їх щось пов’язує.
3. Збір учасників зазвичай здійснюється за допомогою інтернету, тому що  масштаби аудиторії соціальних мереж не залишають байдужими організаторів.
4. Флешмоб розрахований на випадкових глядачів у громадських місцях, викликаючи почуття нерозуміння, інтересу. Кожен може приєднається до подій.
5. Ніхто з учасників не платить і не отримує ніяких грошей.
6. Флешмоб не повинен порушувати громадський порядок.
7. Під час акції мобери (так звані учасники акції) не повинні створювати незручності для простих мешканців громадських місць.
8. Акції не примушують голосувати за будь-кого, ну, або купувати ту чи іншу річ. 

Перфоманс – це театралізоване дійство художника, яке не переслідує ніяких конкретних цілей і не вимагає безпосередньої участі публіки. Розуміння перфомансу не вимагає спеціальної інтелектуальної підготовки, воно розраховане на будь-якого перехожого, який подивився, здивувався і пішов далі, не замислюючись над тим, як цю дію класифікувати, хто був його засновником і які будуть наслідки. Найближчі соратники такого роду подання – акціонізм і хепенінг. Хепенінг тільки «затівається» художником, а що ж вийде в результаті, залежить від глядачів-учасників. Акціонізм – напрямок, який акцентує увагу не на плоді творчості, а творчість, на процесі створення певного твору мистецтва. Художник малює при публіці, музикант – натискає на музичні педалі, і з-під його ніг звучить музика, тощо.

Коворкінг – це місце для тих, хто не може працювати на самоті. Кажучи простими словами, коворкінг – це центр, де можна орендувати робоче місце на необхідний час. Часто ним користуються письменники, люди, що працюють за допомогою Інтернету. В якійсь мірі це місце схоже на читальну залу бібліотеки. Ряд коворкінг пропонують орендувати обладнані робочі місця з комп'ютером або ноутбуком, сканером, принтером, а також скористатися додатковими послугами.

Сьогодні поняття "челлендж" (це, можна сказати, змагання, виклик) набуло масового характеру і стало способом комунікації. Чимале значення також має можливість відчути себе причетним до чогось глобального. Простими словами, це виглядає, як «взяти на слабо»: Подивися, як я вмію, а ти можеш зробити краще? Якось в Інтернеті «гуляло» відео, коли одна відома людина зимової пори обливалася водою з відра на вулиці, а потім кидала виклик іншій відомій людині.

Івент (англ. event) – це в перекладі з англійської слово «event» означає «подія». За великим рахунком так називають будь-які заходи, які відбуваються на клубній арені, та й не тільки. Це може бути концерт або інші масові заходи. У нас івентами прийнято називати більш-менш великі події – музичні фестивалі, виступи діджеїв – зірок світового рівня. Часто івентом називають звичайну вечірку, проводиться в будь-якому клубі.

Підсумовуючи, робим висновок: квест – пошукова гра, батл – танцювальне (музичне) змагання, флешмоб – несподіваний виступ в людному місці, перфоманс – виступ в людному місці, челлендж – така собі естафета певної дії, коворкінг – місце для роботи. То чи можна провести День знань в одній якійсь із цих форм? Мабуть, що ні. А застосувати деякі види можна. Тому і не можуть школи поки що позбавитись загальношкільних лінійок-свят. І якби ми не назвали дійство, все одно потрібно зібрати разом усіх учасників процесу.



Немає коментарів:

Дописати коментар